De kracht van visualisatie!

In deze blog delen we graag onze ervaringen over de kracht van visualisatie binnen organisaties. We geloven dat visualisatie binnen organisaties enorm kan bijdragen aan het bereiken van doelstellingen.

Eerst zien, dan geloven.

Dat zeggen we allemaal toch weleens? Echter, zien doe je niet met je ogen maar met je hersenen. Je hersenen ‘zien’ het beeld zoals jij het waarneemt, Wist je dat zelfs meer dan 75% van je sensorische neuronen visuele neuronen zijn. Het mooie is dat als we naar hetzelfde kijken, we niet hetzelfde zien. Kunst is daar een mooi voorbeeld van. Je ‘ziet’ vaak andere dingen, laat staan welk ‘gevoel’ je erbij hebt.

Waarom dan toch visualiseren in werk?

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Laat maar eens een tekening van een varken met vleugels zien. Stel daarna de vraag hoe de wereld eruit zien als alle varkens kunnen vliegen. Als mens heb je het vermogen om je zaken voor te stellen, een beeld te dupliceren. 

Nu zijn organisatieaspecten, die betrekking hebben op mensen, middelen en methoden, natuurlijk een stuk complexer dan een varken met vleugels. Dus een reden te meer om zoveel mogelijk te visualiseren met als doel om complexe zaken te vereenvoudigen.

Bedrijfsproces

Een veelgebruikte manier  voor visualisatie is Value Stream Mapping. Dit helpt om een eenduidige beeld en dus bewustzijn bij medewerkers over het totale bedrijfsproces te creëren. Het is een visuele weergave van het bedrijfsproces van start tot en met het eind. 

In één oogopslag zien de medewerkers hoe het proces in kaart is gebracht. Juist hierdoor kunnen, door dialoog, discussie, brainstorming en tekenen, processen worden geoptimaliseerd. Het samen verder invullen van de map genereert betrokkenheid en draagvlak. Het spreekt vanzelf dat verandering en/of verbetering daarna beter uitgevoerd worden, omdat iedereen in dezelfde taal spreekt. 

Medewerkers snappen dan immers veel beter wat er voor en na hun werkzaamheden in het proces gebeurt. 

In de praktijk levert een Value Stream Mapping aanpak al snel 10-15% rendementsverbetering op. En voor de medewerkers wordt het werk leuker, omdat iedereen veel beter weet hoe de vork precies in de steel zit.

Bedrijfsidentiteit en DNA

Het visualiseren van je bedrijfsidentiteit helpt om dit constant onder aandacht bij je medewerkers te houden. Nog beter is het als jij je medewerkers betrekt bij de visualisatie. De missie, visie en kernwaarden staan op papier afgebeeld. Veel bedrijven kiezen ervoor om de visuele uiting te laten hangen of op andere manieren te communiceren. Het gevolg hiervan is dat het gedachtegoed blijft leven. Medewerkers kunnen elkaar coachen of aanspreken op de gedeelde waarden. 

Het mooie is dat klanten, leveranciers en andere stakeholders voelen waar het bedrijf voor staat. Ze worden geraakt door jouw bedrijfsidentiteit, omdat alle medewerkers de waarden uitdragen.

Betere prestaties door visualisatie

Door samen de roadmap in te tekenen die leiden tot het halen van de organisatiedoelen geven de medewerkers zichzelf uitdagingen. Natuurlijk is het belangrijk dat deze doelen haalbaar en realistisch zijn. Maar daar kan je op bijsturen. Denk aan het visualiseren van uiteenlopende doelen als: klanttevredenheid, het halen van sales targets, productontwikkeling of medewerkerstevredenheid. 

Visualisatie kun je ook inzetten om op een aansprekende manier de notulen of een interview weer te geven. Het anders inrichten van brainstormsessies is ook een mogelijkheid. Het geeft je verbluffende nieuwe leuke inzichten.

Wil je meer weten hoe wij visualisatie inzetten om bij te dragen aan jouw bedrijfsdoelstellingen? Neem dan contact met ons op.

“Diegene die denkt dat hij iets kan en diegene die denkt dat hij iets niet kan, hebben meestal allebei gelijk” Confusius

Andere artikelen:

Bottomlines en in2improvement slaan de handen ineen

De twee bedrijven gaan een samenwerking aan om

Lees meer

Concentreer je op waarde

Hoe weet je als organisatie of je ‘de

Lees meer

Groeien is teamwork

Wil je als bedrijf groeien dan is teamwork

Lees meer

Wil jij SLIM je bedrijf toekomstbestendig maken?

Om succesvol te blijven, ontwikkelt je mkb-bedrijf zich

Lees meer

ondersteuning nodig?

Kan jouw bedrijf improvement gebruiken?