Stop met zenden; creëer dialoog en draagvlak

Stop met zenden; creëer dialoog en draagvlakvertelde ik bij de aanvang van een workshop over ‘leiding geven in een wereld in verandering’. De cursisten hadden op tijd de voorbereidingsopdracht teruggestuurd waarin ze onder andere beschreven welke situaties ze moeilijk vinden met daarbij casuïstiek. Opvallend was dat een groot deel van de cursisten beschreef dat ze het zo moeilijk vonden om mensen mee te krijgen in hun overtuiging dat er zaken in de werkwijze moeten veranderen om concurrerend te blijven. Ze voelen zich een roepende in de woestijn.

Wie is de eigenaar?

Daarbij kozen ze, onbewust, voor de strategie van zenden. In de praktijk betekent dit vertellen over de nieuwe werkwijze en de voordelen daarvan. Soms werd dit verrijkt met een extra herhaling over de werkwijze met als doel dat ze het dan zouden begrijpen. Wat er in feite gebeurd, is dat de zender alleen blijft staan in het eigenaarschap, doordat er gebruik wordt gemaakt van één interventiemethode. Er is geen sprake echte uitnodiging aan de medewerkers om zich te verbinden met de nieuwe werkwijze al lijkt dat misschien wel zo.

Weerstand

Het is gemakkelijk om het gedrag van de medewerkers, dat ze tonen, weg te zetten als ‘weerstand’. Iets wat in de alledaagse werkpraktijk veelvuldig gebeurd. Als je binnen een organisatie iets nieuws introduceert, dan krijg je ‘gedoe’. Dat hoort erbij en het gaat erom hoe jij met het ‘gedoe’ om gaat. Je kunt namelijk zelf heel veel doen om de fase van ‘gedoe’ snel achter je te laten om met vereende krachten aan de slag te gaan met het ‘nieuwe’. Dan toch nog iets over weerstand. Wees blij dat er weerstand is; dat duidt op betrokkenheid, leven en zorg. Passiviteit; dat is pas erg.

Mede-eigenaar

Besef bij de introductie van iets nieuws, dat je een paar rondes voorloopt op degenen die er voor het eerst mee geconfronteerd worden. Het proces dat jij al helemaal hebt doorlopen, voordat je ‘de verandering’ omarmde, heeft zich buiten het gezichtsveld van de medewerkers voltrokken. Zij beginnen dus bij het grote onbekende en laten het daarbij horende ongemak zien. Het is aan jou om betrokkenheid te creëren door slim te gaan beïnvloeden. Je zorgt ervoor dat de op handen zijnde verandering ‘betekenis’ krijgt door te vertellen wat er gebeurd als dit achterwege blijft. Daarnaast laat je mensen meedenken over hoe de verandering op een goede manier ingebed raakt in het dagelijks werk. Ze zijn vervolgens betrokken bij de uitvoering die op een prettige en professionele wijze begeleid wordt.

Prettig, professioneel en positief

Dat betekent dat je stuurt vanuit wat er al goed gaat en wat er beter kan. Dat betekent dus ook dat boodschappen die vooral de nadruk leggen op wat er allemaal fout gaat, onprofessioneel zijn. Dit soort teksten nemen energie en intrinsieke motivatie weg. Door de nadruk te leggen op successen creëer je juist fun en energie om er mee door te gaan. Het talent en de ervaring men succesvol was, zijn de sleutel waarmee de benodigde, volgende verbeteringen behaald gaan worden.

Kortom: Stop met zenden; creëer dialoog en draagvlak ...

MKB Groeibox en MKB Accelarator

in2improvement verzorgt programma’s die speciaal voor het MKB ontworpen zijn die ondersteunen bij het creëren van draagvlak voor verbetering. Daarbij worden in een snel tempo alle medewerkers betrokken. Wil je meer weten? Neem dan snel vrijblijvend contact met ons op voor een introductiegesprek.

Andere artikelen:

Bottomlines en in2improvement slaan de handen ineen

De twee bedrijven gaan een samenwerking aan om

Lees meer

Concentreer je op waarde

Hoe weet je als organisatie of je ‘de

Lees meer

Groeien is teamwork

Wil je als bedrijf groeien dan is teamwork

Lees meer

Wil jij SLIM je bedrijf toekomstbestendig maken?

Om succesvol te blijven, ontwikkelt je mkb-bedrijf zich

Lees meer

ondersteuning nodig?

Kan jouw bedrijf improvement gebruiken?