‘The Love Boat’ Attitude’ – professionele on-boarding van talent

Als de dag van gisteren herinner ik me nog dat ik mijn werkkamer binnenliep. Daar zat een voor mij nog onbekende man. Zodra ik op mijn bureastoel zat, vertelde hij me dat hij een nieuwe collega was en zich enigszins ontredderd voelde. “Deze organisatie wist al zes weken geleden dat ik zou komen en er is niet eens een kamer en een bureau voor me geregeld. Bij de receptie wisten ze niet eens van mijn komst. Als je vanuit een collega-organisatie gedetacheerd wordt, dan mag je toch verwachten dat je welkom wordt geheten en geïntroduceerd wordt bij iedereen?

Alsof hij de loopplank op liep van een schip waar iedereen druk bezig was behalve met het maken van contact met het nieuwe bemanningslid. Er zijn dan ook nooit echt warme banden ontstaan met het MT gedurende zijn verblijf.

On-boarding strategie

Deze intro roept logischerwijs de volgende vragen op:

  1. Hoe ontvang je mensen dan wel; wat is een goede on-boarding strategie?
  2. Hoe zorg je ervoor dat talenten verder aan boord genesteld raken, zodat ze blijven?
  3. Wat zijn eigenlijk redenen voor talenten om bij een organisatie te blijven werken

Welcome on board!

Maak van on-boarding een uitgebreid ritueel dat bestaat uit een aantal acties. Ik weet nog hoe geweldig het voelde dat ik op de allereerste werkdag een bos bloemen in vaas op mijn bureau vond met een persoonlijke boodschap op een kaartje van mijn leidinggevende.

Geef het nieuw aangenomen talent tijdens het on-boardingsproces uitgebreid de gelegenheid om de organisatie en medewerkers te leren kennen. Zorg er vooral in de eerste week al voor dat ze opgenomen worden en genesteld raken in het samenwerkingsverband. Dit maakt dat ze bij collega’s terecht kunnen en snel hun interne netwerk opbouwen. Breng talent in aanraking met elkaar en laat ze ontdekken welke ervaringen en andere gemeenschappelijkheden ze delen.

On-boarding binnen het MKB

Zelf heb ik opleidingswerkzaamheden uitgevoerd binnen grote organisaties die het zich kunnen veroorloven om maandelijks een on-boarding week te houden die vol zit met interessante activiteiten. Zij hebben daar budgetten voor vrij gemaakt.

Hoe kan dan het MKB een on-boarding organiseren? Koppel de nieuwkomer koppelen aan een senior of mentor die het op zich neemt om de eerste week invulling te geven. Om talent aan boord te houden, kun je ‘laten-we-elkaar-beter-leren-kennen’ lunches organiseren waarbij steeds kleine groepen collega’s met elkaar lunchen. Verder spelen managers en leidinggevenden een belangrijke rol om talent te laten acclimatiseren in de nieuwe werkomgeving. Het zit ‘m ook vaak in de kleine dingen die het doen. Zorg ervoor dat er een cadeautje klaarligt waarmee het talent welkom wordt geheten met een tekst als: ‘Wij zijn blij dat je er bent!’

Aan boord houden

Het MKB creëert extra kansen, om talent binnen boord te houden, door ze te coachen in werk en het vormgeven van hun toekomst. Denk daarbij concreet aan carrièreplanning en het aanbieden van een ontwikkeltraject. Daar staat natuurlijk tegenover dat zij zich merkbaar inzetten voor de organisatie, meewerken aan innovatie en het halen van resultaten. De organisatie en haar talenten blijven doorlopend op elkaar afgestemd doordat je ze voorziet van uitgebreide informatie over kansen. Dit zijn kansen die ze kunnen pakken om mee te werken aan het succesvoller worden van de organisatie. Vooral de jongste generaties willen vanuit idealisme en/of zekerheid bijdragen. Bovendien werken ze tegelijkertijd actief aan hun cv en personal brand.

Ontplooiing

Het vrijuit kunnen etaleren van talenten geeft ze het gevoel dat ze ertoe doen, dat er ruimte geboden wordt voor ontplooiing. Zeker als dat ook nog eens openlijk gewaardeerd wordt. Het is voelbaar dat talent toekomst heeft binnen de club. Zorg er verder voor dat de talenten in contact komen met medewerkers die al carrière maakten; de rolmodellen. Deze levende voorbeelden zijn het bewijs dat er mogelijkheden zijn om vooruit te komen. Ze kunnen actief fungeren als raadgever voor de aanstormende generatie die daarmee tegelijkertijd het interne netwerk uitbreid. Voordeel is dat de binding tussen de organisatie, generaties en het talent sterker wordt.

Gestructureerd ontwikkelen

Een organisatie gaat nog een stap verder door talenten gestructureerd te steunen bij het identificeren en uitvoeren van loopbaandoelen. Daarvoor zet je moderne programma’s in die bestaan uit blended learning, coaching, en on-the-job begeleiding. Door talent aan te laten haken bij projectgroepen en het uitvoeren van bijzondere opdrachten wordt gericht (samen)gewerkt aan het halen van de loopbaandoelen. Wanneer systematisch best practices gedeeld worden tussen medewerkers geeft de organisatie invulling aan leren van en met elkaar. Er moet dan toch wel echt iets bijzonders aan de hand zijn, wil iemand besluiten om van boord stappen.

Aan boord willen blijven

Ingebed of ingenesteld raken in een organisatie is een zeer belangrijke reden om aan boord te blijven. Het talent voelt dat de organisatie en hij bij elkaar passen; hij voelt zichzelf comfortabel en ervaart congruentie; een thuiskomen op de werkplek. Waarden worden gedeeld en kennis en vaardigheden zijn afgestemd op de behoefte van zowel de organisatie als het talent. Laatstgenoemde vindt het prettig om bij juist deze werkende gemeenschap te horen en ervaart de banden en betrokkenheid als positief. Het is overduidelijk voor het talent dat als hij de organisatie verlaat hij zaken opgeeft als: professionele loopbaan- en carrièrebegeleiding, prettige werkrelaties, interessante projecten en een rijk sociaal leven zowel binnen als buiten de organisatie. Ach, en als ze dan toch van boord gaan, is er altijd een kans dat ze graag terug komen. Ze zullen een ware ambassadeur zijn en dat is ook van onschatbare waarde!

On-boarding, Let's get started & het Professional Programma

De businesscoaches van in2improvement staan het onder andere MKB ter zijde bij het vormgeven van een on-boarding programma via onze dienst Let's get started. Juist deze frisse blik van buiten ziet het potentieel van uw organisatie bij de invulling van on-boarding. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt.

Bovendien ontwikkelden wij een innovatief blended Professional Programma dat er op gericht is om generaties op de werkvloer bij elkaar te brengen. Het beste in elkaar naar boven halen; dat is waar wij ons aan committeren. Neem contact op als je eens van gedachten wilt wisselen over de mogelijkheden die wij bieden. Zet je de koffie vast klaar voor het warme welkom?

Andere artikelen:

Bottomlines en in2improvement slaan de handen ineen

De twee bedrijven gaan een samenwerking aan om

Lees meer

Concentreer je op waarde

Hoe weet je als organisatie of je ‘de

Lees meer

Groeien is teamwork

Wil je als bedrijf groeien dan is teamwork

Lees meer

Wil jij SLIM je bedrijf toekomstbestendig maken?

Om succesvol te blijven, ontwikkelt je mkb-bedrijf zich

Lees meer

ondersteuning nodig?

Kan jouw bedrijf improvement gebruiken?